“ Geloof niet alles wat je denkt. “
Je loopt op een feestje arm in arm met je vriend(in) naar de bar om een cocktail te bestellen (lekker idee toch?), onderweg valt het je op dat er iemand stilletjes in een hoekje zit. Wat denk jij?
Aannames beïnvloeden de manier waarop we naar anderen kijken.
De eerste indruk die iemand op ons maakt, wordt in ons brein behoorlijk vervormd door stereotyperingen, overtuigingen en verwachtingen. Daarnaast doen we zoveel indrukken op een dag op, dat ons brein gedurende de evolutie shortcuts heeft ontwikkeld. We kunnen simpelweg niet over alles urenlang nadenken.
Is er wat verkeerd aan?
Je kunt ook aannames hebben over jezelf. Die noemen we limiting beliefs/beperkende overtuigingen. Een paar voorbeelden:
De appel valt niet ver van de boom
Ik heb maar een mbo-opleiding
Ik ben niet mooi
Ik kan niet praten voor grote groepen mensen
Ik ben alleen maar interessant als ik anderen een beetje please
Iedereen doet het. Noem het maar geprogrammeerde beelden over het leven, jezelf, de wereld om je heen en jouw medemens. Op zich is daar niets mis mee.
Weet wel dat je zelf de programmeur bent van deze aannames.
Zoals je ook programmeur en regiehouder bent van je vooroordelen, oordelen, verwachtingen en veronderstellingen. Waarom kan het in de weg staan? Omdat de open mindset verdwijnt, wanneer je je door aannames laat leiden.
Je staat niet meer open in een relatie omdat je ervan uit gaat dat de ander toch niet echt van jou kan houden
Je blijft in jouw ‘saaie’ baan werken, omdat je ervan uitgaan dat je toch nooit jouw droombaan zult krijgen
Geloof dus niet alles wat je denkt.
Jouw aanname over die persoon op het feestje hoeft niet waar te zijn. Er zijn stille genieters die niets liever doen dan naar feestjes gaan om vervolgens lekker in een hoekje de boel te observeren, of die intens kunnen genieten van een maaltijd alleen eten in een fijn restaurant. Net zomin zijn alle aannames die je over jezelf doet allemaal waar. Sterker nog, vaak genoeg kijken onze cliënten naar zichzelf door een bril die al het positieve uitfiltert. En dat is naast oneerlijk, ook erg verdrietig.
Als je echt wilt weten hoe iemand in elkaar steekt, voer dan een goed gesprek. Stel open vragen. Als je bij jezelf merkt dat er iets schuurt: zoek begeleiding zodat je jouw bril kunt oppoetsen. Of zelfs nieuwe glazen kan installeren… zodat je weer helder en ‘eerlijk’ naar de wereld en jezelf kunt kijken.