Faalangst en ‘toets terreur’ in het basisonderwijs

Wat is dat toch met al die testen en toetsen in Nederland? Al vanaf jonge leeftijd worden kids blootgesteld aan de stress van het gevoel om goed te presteren, zogenaamd om een betrouwbaar beeld te krijgen van een individueel kind. Niet alleen de kinderen staan onder druk: leraren kunnen onbewust hun stress doorgeven op de kinderen. Salarissen gebaseerd op resultaat en de positie van de school op de nationale ranglijsten hangen allemaal af van de testresultaten van de kinderen. 

En nu komt ‘ie: onderzoek laat zien dat toetsen geen enkele zin heeft als je meer over een individuele kleuter te weten wilt komen: jonge kinderen zijn nog erg variabel, en hun ontwikkeling zou je kunnen omschrijven als een vrolijke chaos.

weerbaarheidstraining kids

Weerbaarheid & zelfvertrouwen

Bovendien hebben scholen de neiging om kinderen specifiek te gaan trainen voor aankomende toetsen waardoor we onszelf nog meer voor de gek houden. Dit artikel in de Volkskrant licht dit mooi toe.

Ouders geloven dat de testresultaten van invloed zijn op de toekomst van hun kind en willen, begrijpelijk, dat hun kind het goed doet. Kids voelen deze druk om hun ouders trots te maken haarfijn aan: de algehele prevalentie van test gerelateerde faalangst op de lagere school is stijgt snel. 

Er is niks mis met het nastreven van hoge onderwijsstandaarden, maar wel als dit ten koste gaat van de diversiteit, creativiteit en het welzijn van het kind. Diversiteit is rijkdom en een vereiste van innovatie: een balans is dus essentieel.

Spontaniteit en ‘flow’ faciliteren het ‘out of the box’ te denken dat zo essentieel is in de toekomst, en juist aan deze aspecten wordt voorbijgegaan in de rigiditeit van het huidige systeem.

In mijn praktijk wil ik kinderen helpen hun eigen talenten te ontdekken en te waarderen, en om te leven naar eigen wensen en verwachtingen in plaats van naar extern opgelegde verwachtingen. 

Bij The Coconut Club kunnen kinderen en jongeren een 1 op 1 coaching traject aangaan waarin we dieper ingaan op het individuele kind, zijn/haar krachten en obstakels. Het doel is om het kind in zijn/haar kracht te zetten d.m.v. ondersteuning en verdere ontwikkeling van de psychologische, emotionele en sociale vaardigheden die ze al bezitten. Ik zet kinderen (weer) aan het roer van hun eigen gedachten en welzijn.

Omdat het leven soms een jungle is.