Beroemd zijn op instagram is hetzelfde als rijk zijn in monopolie
Social media is vaak een belangrijk aspect van het creatieve en sociale leven van kinderen. Ze gebruiken social media om lol te trappen, vriendschappen te maken, interesses te delen en om hun identiteit te ontdekken. In zekere zin is het een extensie van hun ‘echte’, face-to-face interacties. De risico’s die social media meebrengt wegen echter zwaar: blootgesteld worden aan ongepaste content, zelf ongepaste foto’s uploaden, cyberpesten; het zijn maar een paar voorbeelden… Social media accounts tonen het aantal vrienden dat iemand heeft, welke merken cool zijn; welke niet, hoe vaak klasgenoten op vakantie gaan en wat voor interessante dingen iedereen doet en heeft.
Het zal je niet verbazen dat het, vooral voor kwetsbare kinderen, kan lijken alsof iedereen anders een leuker leven heeft. Studies confirmeren keer op keer de negatieve gevolgen van social media op het zelfvertrouwen van kinderen.
De technologie achtervolgt de kids in wat vroeger veilige plekjes waren, zoals hun thuis, en creëert nieuwe kansen voor angst, stress en pesten. De af- en verleidingen die social media biedt zijn vaak teveel om te verwerken in hun jonge, onderontwikkelde prefrontale cortex.
Het goede nieuws? Met bewustwording en weerbaarheid komen we een heel eind… vanaf het moment dat kinderen in aanraking komen met sociale media (via een eigen iPhone of op de iPad van hun ouders) is het belangrijk om het gesprek aan te gaan over plezier, veiligheid, de inhoud en balans.
Bij The Coconut Club organiseren we workshops voor kinderen waarin zij met elkaar kunnen praten en leren over wisselende thema’s. Deze workshops kunnen ook op school plaatsvinden (op aanvraag).
Omdat het leven soms een jungle is.